fbpx

GIBAJTE SE VSAJ 30 MINUT NA DAN

Ni pomembno to, koliko let živimo, ampak to, kako ta leta preživimo. In najlepše je, če smo na stara leta še čili in zdravi, če je le mogoče tudi poskočni.
Dejstvo je, da so spremembe v fizičnem in psihičnem počutju z leti očitne in jim ne moremo nikakor ubežati. Poznajo se na padcu energije, manj smo si zmožni zapomniti, imamo slabši imunski sistem, kar poveča možnosti za razne bolezni, kosti so bolj krhke, metabolizem pa veliko počasnejši. Poznajo se tudi spremembe v hormonskem ravnovesju, v mišicah pa zaradi zmanjšane aktivnosti začnemo izgubljati na moči.

Ampak vse to lahko s spremembo našega življenjskega sloga precej omilimo.
Ena izmed rešitev je to, da ostanemo v pogonu, ter se redno gibamo.
Z le trideset minut gibanja na dan bomo za naše zdravje naredili veliko. Ko se staramo, se slabša in upočasni tudi naš metabolizem, zaradi katerega naše telo ne uporablja dobro hranilnih snovi. In dnevna vadba usmeri telo v to, da uporabi hranilne snovi in uravnava sladkor v krvi, da gradi in popravi kostno in mišično tkivo, ter, da poskrbi za kroženje krvi in oskrbovanje možganov s hranilnimi snovmi In kisikom.
Posledično redna dnevna vadba zmanjša tveganje za nastanek nekaterih bolezni, kot so:
– Alzheimerjeva bolezen
– Demenca
– Diabetes
– Bolezni srca in ožilja,
– Debelost
– Artritis
– Zlomi kosti
– Anksioznost in depresija
– Utrujenost
Nenazadnje pa telovadba pomaga do boljšega počutja in boljše volje. To se posebej odraža takrat, če je gibanje povezano z druženjem – npr. Sprehodi s prijateljem ali prijateljico, ali pa telovadba v skupini.
Starejši ljudje se srečujejo z najrazličnejšimi težavami povezanimi z vadbo. Ko mišice niso v uporabi pride do atropije, gibanje postaja oteženo in osebe so potem še raje v sedečem položaju. Ravno zato je začetek po dolgem času brez gibanja še težji. Ampak ni nemogoč. Le teh korakov se držite, pa vam bo uspelo.
Kako se lotite:
– Začnite z ‘nežnimi’ dejavnostmi – npr. plavanje, počasno kolesarjenje ali hoja po ravnem.
– Najdite aktivnost, ki vam bo zanimiva in zabavna, ter, ki jo lahko delate konstantno – npr. vrtnarjenje, hoja, plavanje, hoja po stopnicah, joga, čiščenje hiše,…
– Bodite zmerni in se zavedajte, da ste v svojih 25-ih letih zmogli veliko več kot pri 60-ih in več.
– Naredite dober trening, ki vključuje npr. 20 minut hitre hoje, nežno dvigovanje lažjih uteži in trening za ravnotežje (npr. stanje na eni nogi).
Kar pogumno…
Za več vprašanj nam pišite na info@fittovarna.com, za več informacij pa spremljajte naše članke na spletni strani www.fittovarna.com.

Mogoče vas zanima tudi:

CIMETOV SMOOTHIE

Ideja za hitro in lahko večerjo. CIMETOV SMOOTHIE. Za ta odličen cimetov smoothie potrebujete le nekaj osnovnih sestavin. ✅ Mandljevo mleko ✅

KAKO TELOVADITE IN JESTE NA MORJU?

Poletje je čas, ko se velikokrat pregrešimo pri hrani. In ni nam jasno kako je možno, da po dveh tednih morja pridemo

PREMERJAJTE IN PRIMERJAJTE

Hoja v fitnes je velikokrat povezana s potrebo oziroma željo po preoblikovanju telesa. Takšnem ali drugačnem. In naš um je nastavljen tako,

Leave a Comment

Scroll to Top