fbpx

NE ZNATE SHUJŠATI? TI NASVETI VAM BODO V POMOČ

Nekako smo osebni trenerji večkrat naravnani k temu, da promovirmo hujšanje kot nekaj zelo enostavnega, nekaj kar lahko doseže prav vsak brez velike muje.
NAPAKA !
Hujšanje je vse drugo kot enostavno. Je kompleksen proces, ki si ga želoimo imeti vsi čim krajšega in ga nekako osnovano na naših dolgoletnih navadih konstantno in skoraj v nedogled podaljšujemo. Le kdo, ki se je lotil hujšanja ne pozna tega ?! Si res upate priznati, da nisteeden tistih, ki je že neštetokrat začel v ponedeljek zjutraj in do ponedeljka zvečera pozabil, si hkrati an novo zaprisegel, da pa JUTRI RES ZAČNEM in odšel spat. Ni enostavno spremeniti oz. zamenjati naših navad, ki so nas pripeljale do sem za tiste, ki bi nam zagotovile varno pot iz te situacije spet v boljšo.
OBSOJANJE
Če bi vsakokrat, ko si moja stranka misli nekako tako: „…kaj pa ti veš, ko ti tako ali tako vse gre in lahko treniraš v svojem fitnesu, ker itak ne delaš nič drugega…“, dobil 1€, bi verjetno danes rezerviral zame in ženo en zanimiv izlet okoli sveta prav s tem denarjem. To je popolnoma enaka vrsta obsojanja iz strani mojih strank kot ga moje stranke pričakujejo od mene. Saj veste točno kaj imam v mislih, je tako ? Zagotovo vas gledam s temi mojimi obsojajočimi očmi in si mislim, da se bašete s hrano cel dan in ste zato v tej godlji.
NAPAKA ŠTEVILKA 2 !
Naša naloga, naše delo je vse prej kot obsojanje. Bolj je skušati razumeti to zakaj se kaj dogaja tako kot se dogaja ali bi vsaj to naj bilo naše osnovno delo. Bom popravil tole. Prvi korak bi naj bilo zbiranje podatkov, ki nam omogočajo videti s čem se spopadate in dobiti okvirno idejo o tem v kakšni situaciji ste. Rad bi bil iskren z vami in vam povedal, da vas ne morem razumeti. Le kako bi vas lahko, ko pa nimam vaših izkušenj, vaših misli, vašega telesa, službe, družine ?
Verjetno ste si že odgovorili. No prav. Imam predlog! Drzen predlog! Poglejmo čez mejo obsojanja in se zavedajmo, da smo na tem mestu iz dveh razlogov.
RAZLOG
Znašli ste se v situaciji, ki vam ni všeč, vam ne godi in jo želite spremeniti. Ne vste točno kako in pri vsej poplavi informacij se enostavno več ne znajdete.
RAZLOG
Ker ste prebrali nekaj zapisov podobnih temu, ste dobili občutek, da bi vam moje znanje in moje izkušnje znalo pri tem pomagati. Torej, želite mojo pomoč!
BERITE NAPREJ, da boste dobili nekaj dobrih nasvetov o tem kaj morate narediti, da vam bo uspelo.
NISTE SAM SVOJ MOJSTER IN VAŠE IME NI TIM ALLEN
Se spomnite TV serije, ki se je dolga leta obdržala na malih ekranih z naslovom „Sam svoj mojster“? Jaz se je dobro spomnim in glavni like je bil igran od igralca, ki je kasneje igral Božička, Tima Allena. Nekako je bil mojster za vse, ki mu je velikokrat kaj spodletelo. Ne glede na vse zabavne spodrsljaje, ki jih spretno reševal njegov pajdaš v karirasti srajci, veliki in bradati Al, je Tim imel eno čudovito lastnost. NIKOLI NI ODNEHAL !
Tudi imate za sabo veliko spodrsljajev, veliko neuspelih poskusov hujšanja in spreminjanja navad, ki jih kljub vsem naporom niste kaj prida spremenili. J*BIGA! Se zgodi tudi najboljšim in verjemiti mi, da imam za seboj vsaj toliko spodrsljajev kot jih imate vi. In tukaj sploh nisem štel tistih, ki sem jih doživel skupaj s svojimi strankami. Naj vam povem tudi, da so vsi preživeli in vsak po svoje je na nek način spremenil svoje življenje, eni bolj, drugi manj. Pomembno dejstvo je tudi to, da se zavedate, da prehrana in trening morda ni vaše najboljše področje. V kolikor bi bilo, sedaj ne bi brali tega zapisa. Enako kot morda niste najboljši kuhar, najboljši avtomehanik, najboljši keramičar ali še kaj (morda pa ste prav nekaj od tega, kdo bi vedel).
DIETA MANJ ŽRI IN VEČ SE GIBAJ DELUJE
Ponovno imam neko čudno potrebo po tem, da bom z vami iskren, kljub temu, da smo tako ali tako vsi osebni trenerji šarlatani in ženskarji (s slednjim se celo strinjam, doma imam kar 3 ženske – ženo in dve krasni hčerki). Diete manj žri in več se gibaj DELUJE! V osnovi je nekako tako, da boste hujšali oz. izgubljali na telesni teži, če boste izpolnili en in edini pomemben pogoj – KALORIJSKI DEFICIT. To pomeni, da boste porabili več kot pa vnesete. Vem, prodal sem vam toplo vodo. Tukaj se pojavi dodatno vprašanje kako ustvarimo ta kalorijski deficit oz. manjko v energijski bilanci? In ali boste s tem še lahko živeli kolk tolk normalno, jedli tisto kar imate radi, sedeli občasno pred TV in gledali svojo priljubljeno serijo, nogometno tekmo vašega kluba, peljali ženo/moža na večerjo za obletnico in jedli sladico? Odgovor je tako splošen kot ste ga pričakovali – ODVISNO. Odvisno bo od tega kako se boste lotili hujšanja. Intermittant fasting, flexible dieting ali IIFYM, LCHF LFHC, 8:1:1, KETO in vse možne diete, v vaše presenečenje, delujejo. Vse po vrsti, če bodo izpolnile zgoraj napisan pogoj.
To kaj vam ponujam jaz je manj kompleksno delo od tistega konstantnega gledanja na to ali bo na krožniku en špargelj preveč ali ne. Ne ponujam lahkega načina, ne ponujam načina kjer boste jedli enako kot do sedaj in ne ponujam čudežne naprave s katero boste v 30 dneh na kavču izgubili 10kg in se bodo naenkrat pokazale vaše trebušne mišice v vsem svojem sijaju.
JEJ ZATO, KER TVOJE TELO POTREBUJE HRANO ZA NORMALNO DELOVANJE
Ok, ok, ok…. Res nisem postal svetnik. Vseeno bom z vami delil nekaj osnovnih nasvetov, ki vam bodo pomagali začeti. Ne skrivam tudi, da to ni popolnoma cela zgodba, ker bi si želel, da me prej kot slej kontaktirate za pomoč, ko boste ugotovili, da kljub nasvetom ne zmorete povsem sami. Tipično trener, vem.
Pa vseeno tukaj nekaj nasvetov:
PIŠITE DNEVNIK HRANE IN HRANJENJA
S tem boste v prvi vrsti poskrbili za to, da vidite kakšno je realno stanje in koliko zares pojeste. PAZITE, ker boste presenečeni. Naj povem še nekaj, da vam bo lažje. Ko boste prvi teden pisali dnevnik hrane boste skoraj 30% (ali več) stvari izpustili ali pa pozabili napisati, zato ponovite še drugi teden in vztrajajte pri tem.
SPREMENITE IZBIRO VAŠE HRANE NA BOLJŠE (vem vem, spet znanstvena fantastika)
Razumem, da imate radi določeno hrano in ne bi vam rekel, da jo povsem odstranite, ker jo boste verjetno pogrešali. Namesto nje v 90% primerov izberite boljšo možnost. To je lahko tako simpl, da namesto testenin izberete krompir ali morda celo riž, ajdo. Tako, da namesto kranjske klobase (vem, da je slovenska in poznam nagrejene na sejmih) izberete kos mesa za katerega veste, da je meso, nepredelano. Izberite pri vsakem obroku zelenjavo, ki vam je všeč. Vsi pač ne maramo rdeče redkvice in motovilca.
NEHAJ JESTI, KO SI 80% SIT
Na prvi pogled enostavna taktika, ki pa zares deluje. Naše telo je zares zanimivo in zna velikokrat ob pravi izbiri hrane (glej točko 2) dost dobro prepoznati kdaj ima dovolj, če mu le damo priložnost. Ne najejte se povsem do sitega in nehajte jesti, ko ste na 80% siti. Pustite telesu možnost, da ugotovi koliko hrane ste pojedli in ali je to dovolj. Verjetno bo to dovolj, večini je.
JEJTE POČASI
Enako kot v prejšni točki bo telo lažje prepoznalo vnos hrane in bodo zaznavni mehanizmi delovali bolje, če boste jedli počasneje. Kar nekaj tehnik lahko uporabite v ta namen. Tiste, ki so se pokazale kot najbolj efektivne so štetje preževekovanja, vmesno odlaganje pribora, merjenje časa hranjenja in namerno podaljševanje tega. Tako boste lažje dosegli svoj cilj.
REDNO SE GIBLJITE
Gibanje je relativno in tukaj govorim o ciljno usmerjenem gibanju, rekreaciji, treningu. Pojdite redno na sprehod, če imate veliko preveč kilogramov ali pojdite na trening, če vam to bolj ustreza. Kolesarite, plavajte in še veliko več. Trening z utežmi je moja izbira in vsekakor bi ga priporočal, ker nam daje možnost merjenja napredka v realnem času in hkrati za seboj potegne veliko pozitivnih učinkov iz vidika zdravja.
To je nekaj stvari, ki jih lahko uvedete brez velikega vložka, brez odpovedovanja in velikega odrekanja. Poskusite preden me boste skritizirali vsem prijateljem in v kolikor boste ugotovili, da je že to za vas dovolj bom super vesel. Če pa ugotovite, da pri vašem podvigu vseeno potrebujete nekoliko več smo vam vedno na voljo pri nas v FIT TOVARNI.

Mogoče vas zanima tudi:

Alkohol in hujšanje

Poletje je pred vrati, s tem pa tudi pikniki, večerje in večerni izhodi ter druženja ob dobri hrani in pijači, kar pogosto

osebni trening | Fit Tovarna

Zakaj potrebujem osebnega trenerja?

Ljudje smo si med seboj različni, imamo različne okuse, poglede, mnenja, preference, specifike in na koncu tudi različna priučena znanja ter izobrazbe.

Leave a Comment

Scroll to Top

Izberi težavnost

Rdeča (lažja) elastika + 12 KG kettlebell
Črna (težja) elastika + 20 KG kettlebell

Izberi težavnost

Rdeča (lažja) elastika + 12 KG kettlebell
Črna (težja) elastika + 20 KG kettlebell

Izberi elastiko

Tukaj izbereš težavnost elastike, rdeča je lažja in črna je težja