fbpx

DIGITALNI DETOX JE NUJEN

Prva stvar, ko se zjutraj zbudimo je velikokrat telefon v roki….izklopimo budilko.
Ko gremo na wc imamo telefon v roki…beremo sporočila, ki smo jih dobili medtem, ko nas ni bilo na spletu.
Ko jemo zajtrk imamo zopet telefon v roki…beremo novičke. 
Med potjo v službo je telefon zopet kje drugje kot v roki….nekdo nas kliče…
…in tako vse do večera.
Počasi začenjamo že digitalno razmišljati, a na dolgi rok, se način razmišljanja kot tak, počasi spreminja v avtomatizem, mi pa postajamo zgolj roboti, ki smo odvisni od tehnike.
Zato se MORAMO vsake toliko časa malo odklopiti od telefonov in vse ostale tehnike. To v FIT Tovarni redno prakticitamo. Kar vsak trening, če smo natančni. V FIT Tovarni med treningi načeloma sploh ne dovolimo uporabe mobilnih telefonov. Trening se izvaja brez distrakcij. To nam omogoči, da trening izvedemo brez motenj, da se bolje fokusiramo na samo izvedbo vaje, ter se resnično odklopimo od sakodnevnih skrbi in stresa vsaj za tisto eno uro.
ZAKAJ??
Nenehna uporaba digitalnih naprav naj bi povečevala nivo stresa (sicer pri vsakem posamezniku različno), hkrati pa naj bi vplivala na zmanjševanje produktivnosti in učinkovitosti. Zato je priporočljiv »odklop« od uporabe mobilnih telefonov, računalnikov, tablic…. Digitalna tehnologija je prisotna bolj kot kadarkoli prej in se pojavlja v vseh aspektih našega življenja. Brez nje si pravzaprav življenja ne moremo več predstavljati.
T.i. digital detoxing ali digitalna detoksikacija je poznana že kar nekaj časa, gre pa za vzdržanje od uporabe digitalnih naprav za neko določeno časovno obdobje (uro, dan, teden). Takšen odklop naj bi imel več pozitivnih učinkov, med drugim:
– zmanjšamo vpliv prekomernih informacij, s katerimi nas mediji ves čas bombardirajo in ki so nam ves čas na voljo: manj se bomo obremenjevali s stvarmi, ki verjetno niti niso zelo pomembne;
– fiziološki učinki: z odmori bomo preprečili ali zmanjšali mišičnoskeletne spremembe, do katerih lahko pride zaradi položaja telesa, ki ga zavzamemo ob uporabi računalnika, telefona, tablice…
– psihološki učinki: ko si vzamemo odmor od digitalne tehnologije, se lahko boljše osredotočimo na druge stvari, ki so nam pomembne v življenju: družina, prijatelji, hobiji….
– boljše spanje: modra svetloba, ki jo oddajajo zasloni naših elektronskih naprav, zavira tvorbo melatonina, zato lahko uporaba teh naprav pred spanjem povzroči nespečnost, občutek nenaspanosti, utrujenost in kronične bolezni.
– izboljšal naj bi se spomin.
KAJ LAHKO STORITE IZVEN TELOVADNICE?
Izklopite alarme in druga obvestila (o tem, da se dobili novo pošto, novo sporočilo, novo objavo ali všeček na socialnih platformah). Priporočljivo je, da ločite tehnologijo, ki jo uporabljate doma, od tiste, ki jo uporabljate za delo. Če lahko, imejte privatni in službeni telefon. Slednjega izključite, ko pridete domov in se posvetite družini (ali samemu sebi). Določite meje in določite najnujnejše naloge ter najprej opravite le najpomembnejše (ostalo lahko počaka). Izklopite telefon, ko greste spat.
Najboljši način za digitalno detoksikacijo ter s tem za zmanjševanje stresa pa je aktivnost v naravi. Več študij je namreč pokazalo, da se krvni pritisk, srčni utrip, mišična napetost kot tudi nivo »stresnega« hormona kortizola hitreje zniža v naravnem okolju.

Za vse informacije smo vam na voljo na info@fittovarna.com.

Mogoče vas zanima tudi:

CIMETOV SMOOTHIE

Ideja za hitro in lahko večerjo. CIMETOV SMOOTHIE. Za ta odličen cimetov smoothie potrebujete le nekaj osnovnih sestavin. ✅ Mandljevo mleko ✅

KAKO TELOVADITE IN JESTE NA MORJU?

Poletje je čas, ko se velikokrat pregrešimo pri hrani. In ni nam jasno kako je možno, da po dveh tednih morja pridemo

PREMERJAJTE IN PRIMERJAJTE

Hoja v fitnes je velikokrat povezana s potrebo oziroma željo po preoblikovanju telesa. Takšnem ali drugačnem. In naš um je nastavljen tako,

Leave a Comment

Scroll to Top