fbpx

Zakaj potrebujem osebnega trenerja?

Ljudje smo si med seboj različni, imamo različne okuse, poglede, mnenja, preference, specifike in na koncu tudi različna priučena znanja ter izobrazbe. Na popolnoma vsakem področju, ki se ga lahko spomniš obstaja za to strokovni poklic.

Če potrebuješ medicinsko pomoč, so tukaj zdravniki in drugo osebje. Če potrebuješ pravno pomoč, se obrneš na pravnike. Če želiš recimo zidati hišo obiščeš najprej arhitekta, nato gradbince in tako naprej. V kolikor pa iščeš pomoč na področju izboljšanja zdravja, počutja, izgleda, si želiš izboljšati kvaliteto življenja in si tega tudi podaljšati, pa priporočamo delo z osebnim trenerjem oziroma “coachem”.

Obstaja nešteto tipov telesne aktivnosti in zagotovo se tudi zate najde takšna, ki ti je všeč. V FIT Tovarni vzpodbujamo stranke še k drugim oblikam telesne aktivnosti, poleg treninga z utežmi, saj je čisto vsaka dobrodošla. V članku iz preteklega tedna je bilo govora tudi o naših prehranskih potrebah glede na posameznikov cilj. V kolikor želiš izgubljati maščobo je ob prehrani zelo priporočljiva tudi telesna aktivnost, saj bo pomagala povečati tvojo dnevno energijsko porabo (da ne pozabimo, tudi izboljšanje telesne pripravljenosti, zdravja in počutja). Če ti je članek ušel, ga lahko najdeš TUKAJ.

Ukvarjaš se lahko torej s katerimkoli športom: lahko sprehajaš psa, kolesariš, tečeš, plešeš itn. Vsaka telesna aktivnost pripomore k izboljšanju psihofizičnih sposobnosti napram zgolj poležavanju.

Samo povečanje telesne aktivnosti pa ni nujno zmeraj dovolj. Prej ali slej doživiš tako imenovani “plato”. Po nekaj časa dosežeš mejo, kjer dobiš občutek, da ne zmoreš več napredovati, pa naj to pomeni dodatno shujšati, pridobiti mišično maso, postati hitrejši, skočiti višje, skratka karkoli povezano s telesnimi sposobnostmi. Iz tega razloga zagovarjamo in priporočamo dve stvari:

Trening z utežmi

Enostavno lahko nadzirate in manipulirate s spremenljivkami, zaradi česar lahko takoj, ko se napredek ustavi, zamenjate trening, vajo ali katerikoli drugi faktor (več o tem enkrat kasneje).

Delo z osebnim trenerjem

ko se odpraviš na fitnes

Verjetno si tudi ti med tistimi, ki so že zbrali pogum, se odpravili na fitnes in si želeli trenirati z obremenitvijo. Izbira prostih uteži in naprav je ogromna, ti pa ne poznaš niti ene naprave ali nobene vaje, ki bi bila zate primerna.

 • Ne moreš vedeti, kako se jih lotiti,
 • kakšne teže izbrati,
 • koliko ponovitev je zate sploh smiselno izvajati,
 • koliko serij vsake vaje,
 • v kakšnih zaporedjih,
 • s koliko premora med njimi in
 • kako naporen sploh mora biti trening.

In kaj se še ponavadi zgodi v kolikor imaš trening program in nekaj znanja za samostojno treniranje je, da trening enostavno izvajaš predolgo, saj se premalo priganjaš.

Vse to se da enostavno rešiti in sicer, da poiščeš pomoč osebnega trenerja. Naša naloga je poznati človeško telo, prepoznati tvoje specifike in prilagajati vaje tvojim potrebam.

Nič ni lepšega, kot prepustiti razmišljanje nekomu drugemu in enostavno slediti navodilom nekoga, ki te ves čas usmerja in vodi skozi trening. Ni se ti potrebno več ubadati s pravilno izvedbo vaj, ker te nekdo neprestano nadzoruje in popravlja. Na ta način opraviš trening hitreje, učinkoviteje in imaš možnosti sprotnih prilagoditev, za zagotavljanje tvoje varnosti in seveda maksimalnega napredka.

Kaj kažejo študije?

Na to temo se je izvedlo več študij oziroma eksperimentov, kjer so primerjali napredek posameznikov, ki so samostojno trenirali in tistih, ki so bili pod nadzorom osebnih trenerjev.

V eni izmed njih je sodelovalo 34 moških, starih med 30 in 44 let.

Naključno so jih razdelili v dve skupini po 17, kjer so obojni izvajali treninge 3x tedensko, za 12 tednov. Polovica jih je treniralo samih, ostali pa so imeli treninge pod nadzorom kvalificiranih osebnih trenerjev. Cilj je bilo ugotoviti razliko v napredku oziroma pridobljeni mišični masi.

V povprečju so treniranci s trenerji dosegli 1,3kg povečanje v pusti mišični masi, eden celo impresivnih 2,1kg, medtem ko pri drugi skupini nikomur ni uspelo ustvariti opazne razlike v mišični masi. Je pa skupini, ki je trenirala sama uspelo izgubiti 1% telesne maščobe, a je skupina s trenerji ta dosežek podvojila. (Storer et al., 2014)

V drugi je sodelovalo 46 žensk, starih med 20 in 33 let.

Druga študija pa je za subjekte uporabila 46 žensk, starih od 20 so 33 let. 27 žensk je treniralo samih, 19 pa jih je imelo ponovno spremstvo osebnega trenerja. Cilj raziskave je bil primerjati uporabljena bremena za določene vaje med obema skupinama.

Ženske, ki so trenirale samostojno, so v povprečju za vse vaje izbirale teže, ki so predstavljale 42,3% njihove maksimalne moči (1RM). Skupina žensk, ki pa so trenirale z osebnimi trenerji, pa je v povprečju izbirala teže, ki so predstavljale 51,4%. (Ratamess et al., 2008)

Čeprav gre za zelo majhne vzorce in tem konkretnim številkam ni nujno potrebno verjeti ali slediti, pa so kljub temu očiten pokazatelj, da se pod nadzorom osebnega trenerja poveča efektivnost vadbe.

Verjetno gre sklepati, da se posamezniki, ki trenirajo samostojno, odločajo za vaje, ki jih bodisi dobro poznajo bodisi so jim samo bolj pri srcu. Nato pa ponavljajo te vaje do točke, ko se prične stagnacija napredka. Nepoznavanje principov fitnesa ali njihovo ignoriranje vodi do počasnejšega napredka, oziroma v primeru prve raziskave tega sploh ni bilo (na mišični masi).

Držanje določenega programa, periodizacija treninga in progresivno preobremenjevanje niso najpogostejše navade povprečnega obiskovalca fitnesa, čeprav si gotovo, kot vsi ostali, tudi ta želi napredka.

Zakaj izbrati osebnega trenerja?

Delo z osebnim trenerjem priporočamo, ker vam odvzamemo skrbi glede vseh v začetku naštetih principov fitnesa, ki jih mi poznamo, vam pa jih iskreno ni potrebno. Sami treningi so absolutno bolj strukturirani, kot kadar se jih lotevate sami in za razliko od samostojnega treniranja lahko na osebnem treningu končno izklopite misli ter se pustite voditi.

Iz raziskave na ženskah pa je možno ugotoviti tudi, da so pod nadzorom osebnega trenerja vse treniranke izvajale napornejše treninge in jih tudi dojemale kot bolj intenzivne. Čeprav jim gotovo vmes ni bilo lahko, pa so imele ob sebi motivatorja in nekoga, ki so mu lahko zaupale, zaradi česar so tudi zmogle trenirati na približno 9% višji intenzivnosti.

V naših očeh pa je najpomembnejši faktor dela s trenerjem odgovornost. S tem, ko se dogovoriš za dan in uro treninga, ki ga tudi plačaš, je veliko bolj verjetno, da se sploh pojaviš na fitnesu. S tem, ko moraš nekomu poročati o svojih prehranskih odločitvah v dneh med treningi, bo veliko bolj verjetno hrana izgledala drugače, ker nihče ne želi predstavljati svoje slabe plati. Odgovornost ne leži zgolj na osebnem trenerju, ker to bi pomenilo, da bi moral ta trenirati in jesti namesto tebe, kar pa se verjetno lahko strinjaš, da ni mogoče.

Naša naloga je približati aktivni življenski slog in boljše prehranske odločitve vsakemu posamezniku, ki potrebuje našo pomoč in jo tudi poišče. V FIT Tovarni večkrat radi poudarjamo, da mora tako trening kot prehrana življenje KOMPLEMENTIRATI in ne KOMPLICIRATI. Smo pa gotovo pravi partner, če želiš na tebi najbolj prijazen in sprejemljiv način doseči svoje cilje.

Pridruži se naši družini

Naš kolektiv trenerjev se ukvarja izključno z osebnimi treningi ter treningi v manjših skupinah in upamo trditi, da gre za najboljši kolektiv trenerjev pod isto streho. FIT Tovarna je vodilna v Sloveniji po številu opravljenih osebnih treningov in na to smo izjemno ponosni.

Naše stranke so del te velike družine, kjer se vsi med seboj poznamo in se veselimo vsakega srečanja. V FIT Tovarni smo že znani po tem, da na treningih ne popuščamo, da sledimo najnovejšim raziskavam na področju treninga in prehrane, ki jih prenašamo naprej in o tem učimo vse naše varovance.

Naše glavno pravilo, brez katerega ne bi mogli delovati enako kot do sedaj ter od njega ne odstopamo pa je:

PRI NAS SE POČUTITE KOT DOMA!

Jure Ritlop
Viri:
 • https://journals.lww.com/nsca-jscr/Fulltext/2014/07000/Effect_of_Supervised,_Periodized_Exercise_Training.25.aspx
 • https://journals.lww.com/nsca-jscr/Fulltext/2008/01000/Self_Selected_Resistance_Training_Intensity_in.16.aspx
 • Mogoče vas zanima tudi:

  Cink

  Cink je eden izmed esencialnih mineralov, ki sodeluje pri številnih bioloških procesih v našem telesu. Najpogosteje se suplementira z namenom optimizacije nivojev

  BUČKINE LADJICE

  Za pripravo teh slastnih bučkinih ladjic boste potrebovali: – bučke,- mleto meso po želji (poskusite izbrati manj mastno),- zelenjavo po želji,- sir,- sezamova

  MAROŠKA PITA

  Včasih je dobro potovati tudi z okusi. Tokrat okusi Severne Afrike, kajti predstavljamo vam odlično jed, primerno za kosilo ali večerjo: maroško

  Scroll to Top

  Izberi težavnost

  Rdeča (lažja) elastika + 12 KG kettlebell
  Črna (težja) elastika + 20 KG kettlebell

  Izberi težavnost

  Rdeča (lažja) elastika + 12 KG kettlebell
  Črna (težja) elastika + 20 KG kettlebell

  Izberi elastiko

  Tukaj izbereš težavnost elastike, rdeča je lažja in črna je težja