fbpx

MESO VS. SIROTKA

Beljakovine

Beljakovine so tisto makrohranilo, ki je nujno potrebno za naše zdravje in optimalno delovanje telesa. V nasprotju z maščobami in ogljikovimi hidrati naše telo beljakovin ne more dlje časa shranjevati, zato jih moramo redno vnašati v telo s pomočjo hrane in po potrebi s prehranskimi dodatki (npr. beljakovine v prahu).

Pri tem je potrebno povedati, da so tako beljakovine iz hrane kot beljakovine v prahu lahko živalskega (meso, jajca, mlečni izdelki, sirotka) ali rastlinskega izvora (grah, konoplja, soja, rjavi riž, mešanic beljakovin rastlinskega izvora), razlikujejo pa se po vsebnosti beljakovin in svoji aminokislinski sestavi.

aminokisline

Osnovni gradniki beljakovin so namreč aminokisline, ki jih delimo na esencialne oz. nujno potrebne aminokisline, ki jih naše telo ne more samo proizvesti, ampak jih moramo zaužiti s hrano, in neesencialne aminokisline, ki jih telo lahko proizvede iz drugih aminokislin. Medtem ko beljakovine živalskega izvora vsebujejo vse esencialne aminokisline, beljakovine rastlinskega izvora ne vsebujejo vseh esencialnih aminokislin, zaradi česar ne spodbujajo mišično beljakovinske sinteze v tolikšni meri kot beljakovine živalskega izvora. Zaradi tega je danes na voljo vedno več mešanic beljakovin v prahu, ki s kombinacijami različnih rastlinskih virov poskušajo zagotoviti vse potrebne aminokisline.

Velikokrat se pojavi vprašanje, ali obstaja kakšna razlika med beljakovinami, ki jih dobimo iz mesa ter sirotko?

questions, answers, question mark

Tako sirotka (t.i. whey) kot meso (pusto meso in ribe)predstavljata hitro dostopen in kakovosten vir beljakovin, ki vsebuje vse esencialne aminokisline, pomembne za gradnjo in vzdrževanje mišičnega tkiva. Kljub temu pa je med njima tudi nekaj razlik.

Meso

Porcija mesa (100g) ima 20 % vsebnost beljakovin, poleg tega pa vsebuje tudi druga hranila, npr. vitamin B, E, železo, cink, magnezij, vsebuje pa tudi nekaj maščob (vsebnost maščobe bo odvisna od vrste mesa). Zaradi tega ima lahko nekoliko višjo kalorično vrednost, vendar bo to ponovno odvisno od vrste mesa – pusto belo meso, kot so npr. piščančja prsa, ima manj maščob kot npr. goveje meso.

sirotka

Porcija sirotke (ca. 2530g) ima do 90% vsebnost beljakovin, ki jih telo lahko hitro prebavi in absorbira. Sirotka sicer ne vsebuje vitaminov, vlaknin in mineralov tako kot meso, vendar so ji ti pogosto dodani. Njega glavna prednost je predvsem preprosta in hitra uporaba. Medtem ko moramo za pripravo mesa imeti na voljo več časa, saj ga je potrebno kuhati ali peči, lahko sirotko takoj uporabimo. Prav tako je vsestransko uporabna, saj jo je mogoče dodati k različnim vrstam hrane (jogurti, mleko in mlečni izdelki, smoothieji, ovseni kosmiči …).

zaključek

Če povzamemo, tako meso kot sirotka imata svoje prednosti in slabosti. Medtem ko meso predstavlja bolj polnovredni vir hrane, saj vsebuje tudi številna druga mikrohranila, pa je glavna prednost sirotke predvsem njena priročnost in vsestranska uporaba. Priporočam vam, da poskušate zaužiti predvsem čim več kvalitetnih beljakovin iz mesa in druge, polnovredne hrane živalskega in rastlinskega izvora, beljakovine v prahu pa uporabljate kot to, kar pravzaprav so – prehranski dodatek. 

 

NIKA VAUPOTIČ

Mogoče vas zanima tudi:

notebook, glasses, pen

PREHRANSKI DNEVNIK

Dnevnik prehrane. Nek zapis (fizičen ali elektronski) vsega, kar pojeste. Zdi se hudičevo težko, pisati vse kar daste vase, to delajo samo

meat, vegetables, gemuesepiess

MESO VS. SIROTKA

Beljakovine Beljakovine so tisto makrohranilo, ki je nujno potrebno za naše zdravje in optimalno delovanje telesa. V nasprotju z maščobami in ogljikovimi hidrati naše telo beljakovin ne more

Scroll to Top

Izberi težavnost

Rdeča (lažja) elastika + 12 KG kettlebell
Črna (težja) elastika + 20 KG kettlebell

Izberi težavnost

Rdeča (lažja) elastika + 12 KG kettlebell
Črna (težja) elastika + 20 KG kettlebell

Izberi elastiko

Tukaj izbereš težavnost elastike, rdeča je lažja in črna je težja