fbpx

Ste se tudi vi znašli na stranskem tiru?

Fitnes je brezčasen. Ne glede na starost, močno vpliva na to:

– kako se počutite in gibate,

– pomaga vam zmanjšati tiste, po navadi zoprne, številke (kot so vaša teža, holesterol ali krvni tlak), o katerih vedno govori vaš zdravnik,

– in pa definitivno izboljša vaše razpoloženje.

Z aktivnostjo zmagaš v vseh pogledih, tako navzven kot navznoter.

Vendar VI se ne počutite tako in tudi številke niso takšne kot bi si želeli. Sebe ste namreč že nekaj časa pustili na stranskem tiru. Ste mogoče podlegli kakšnemu napačnemu mitu/prepričanju glede staranja in vadbe?

Nič hudega, poglejmo dejstva in vas potem ponovno postavimo na pravi tir.

1. “Prestar/a sem.”

Pravzaprav je veliko bolj tvegano, če se ne gibljete, saj lahko to pospeši proces staranja.

Neaktivni ljudje imajo dvakrat večjo verjetnost za razvoj srčnih bolezni, obiskujejo tudi več zdravnikov in jemljejo več zdravil.

Če že dolgo niste vadili, začnite počasi z aerobno aktivnostjo z nizko intenziteto, ki dvigne vaš srčni utrip, npr. rahel tek, plavanje.

Za zdravje srca se priporoča 30 minut aerobne aktivnosti 5x tedensko in 2x tedensko trening za moč. Če vam pol ure na dan zveni zastrašujoče, pomislite malo. Tudi 10-minutni sprehod je dober začetek. Vadba ne pomeni nujno, da se morate lotiti novega športa. Če pa je aktivnost, ki ste jo uživali, ko ste bili mlajši (recimo tenis ali nogomet), poiščite način, kako se k njej vrniti.

2. “Poškodoval/a se bom.”

Ne, če veste, kaj počnete in delate v okviru svojih zmožnosti.

V primeru zdravstvenih težav se najprej pogovorite s svojim zdravnikom, preden začnete s kakšno vadbo. Povedal vam bo, katere aktivnosti poskusiti in katerih se je treba izogibati.

Na začetku je pametno najeti osebnega trenerja, ki vas bo varno vodil do vaših ciljev.

Zapomnite si, bolj ko ste telesno pripravljeni, manj verjetno je, da se boste poškodovali. Izboljšanje ravnotežja preko različnih aktivnosti, vam lahko pomaga tudi preprečiti padce v vsakdanjem življenju. Prav tako vam bo izjemno koristil trening moči, ki ga lahko izvajate z utežmi, napravami v fitnesu ali pa z lastno telesno težo, kot so skleci in izpadni koraki.

3. “Moje srce ni dovolj močno.”

Redna telesna vadba ne ogroža vašega srca, temveč ga krepi.

Ni se vam treba prijaviti na maraton ali pa na 10 km dolgi tek. Telesna aktivnost je že lahko hitra hoja. To je dovolj za izboljšanje krvnega obtoka in ravni holesterola, pozitivno pa vpliva tudi na vaše razpoloženje.

4. “Ne morem si privoščiti.”

Mnogi posamezniki se obremenjujejo s stroški osebnega trenerja ali članarine v fitnesu.

Po drugi strani pa le redko oklevajo, ko gre za dnevne izdatke za stvari, kot so kavica ali pa občasna druženja s prijatelji na pijačah. Le pomislite, koliko porabite za te nenujne aktivnosti – ali ne bi bilo vlaganje v svoje zdravje boljša dolgoročna naložba?

Poleg tega lahko ta isti impulz, ki vas »prepriča«, da kupite čudovito novo bluzo, ko greste mimo izložbe v trgovini, usmeri v vlaganje v svoje lastno zdravje in dobro počutje.

Na koncu gre za prioritete in prepoznavanje, da stroški za ohranjanje zdravja niso izdatek, temveč naložba.

Hkrati pa večina fitnesov ponujajo tudi različne ugodnosti in akcije. Tudi pri nas v FIT Tovarni večkrat objavljamo akcije na različne storitve. Spremljajte nas.

5. “Ne gibljem se več kot včasih.”

Tisto je bilo včasih; to je sedaj. Ne ocenjujte tega kaj lahko storite danes, na podlagi tega, kar ste lahko naredili v preteklosti.

Vadba ne pomeni, da morate teči tako hitro, kot ste tekli v srednješolski košarkarski ekipi ali pa ko ste bili v dvajsetih. Lahko se gibljete s svojim tempom in še vedno imate koristi od tega, in to velike.

Študije potrjujejo, da imajo starejši, ki so hodili le 20 minut na dan, že po dveh letih manjše tveganje za gibalno oviranost kot tisti, ki tega niso storili. Ne ozirajte se nazaj na to, kaj ste nekoč počeli, in sprejmite fitnes/vadbo kot orodje, ki vas bo v prihodnjih letih ohranjalo mentalno in fizično ostre.

6. “Nimam nikogar, s kom bi lahko vadil.”

Nekoga lahko najdete, vedno! In ponavadi ima kar tvoj prijatelj/prijateljica isto željo ter podobne pomisleke kakor ti.

Že ko začnete govoriti o svojem aktivnem življenjskem slogu, boste morda presenečeni, da so že okoli vas ljudje, s katerimi lahko vadite in ki se trudijo pridobiti kondicijo. Ali pa boste morda navdihnili nekoga v svojem življenju, da se začne gibati, in voila – imate partnerja za trening.

Živimo v času socialnih omrežij, dajmo jih izkoristiti tudi v te namene.

Smo pa v FIT Tovarni ena velika povezana družina, kjer ne manjka dobre volje, vzpodbudnih besed in tako ali drugače z veseljem poskrbimo za takšne »izgubljene« duše.

Zaupajte, če se začnete gibati, bo vse ostalo – kot je iskanje partnerja za vadbo – padlo na svoje mesto.

Za kakršna koli vprašanja glede treninga pa smo na voljo v Fit Tovarni, lahko pa nam tudi pišete na info@fittovarna.com.

Viri:

NIH Senior Health: “Benefits of Exercise.”

CDC: “Making Physical Activity Part of an Older Adult’s Life,” “Falls Among Older Adults: An Overview.”

American Heart Association: “Physical activity improves quality of life,” “Recommendations for Physical Activity in Adults.”

Pahor, M. Journal of the American Medical Association, May 28, 2014.

Harvard Health Publications: “Walking, other exercise help seniors stay mobile, independent.”

Janssen, H. American Journal of Clinical Nutrition, April 2002.

Mogoče vas zanima tudi:

ALI NE VIDITE REZULTATOV?

Ste že ves mesec na dieti, pa še ne opazite rezultatov? Mogoče delate to napako. To napako, dela veliko ljudi, pa se

Srečna sedmica

Tudi mi smo se ujeli v past 10.000 korakov na dan Čeprav znanstvene podlage za dnevnih 10.000 korakov ni, pa je vseeno

Scroll to Top

Izberi težavnost

Rdeča (lažja) elastika + 12 KG kettlebell
Črna (težja) elastika + 20 KG kettlebell

Izberi težavnost

Rdeča (lažja) elastika + 12 KG kettlebell
Črna (težja) elastika + 20 KG kettlebell

Izberi elastiko

Tukaj izbereš težavnost elastike, rdeča je lažja in črna je težja