fbpx

BOLEČINA V KRIŽU

Verjetno je najbolj pogost nasvet (tudi s strani zdravnikov), ki ga dobimo ob kroničnih bolečinah v križu: »Izogibaj se dvigovanju bremen!« Pa je ta nasvet res na mestu?

Najprej je treba ločiti akutno in kronično bolečino. Če torej ob aktivnosti slišimo oz. začutimo pok in nenadno bolečino, ki se v 24 urah še poveča, je smiselno obiskati zdravnika in se tej aktivnosti vsaj nekaj časa izogibati. V tem primeru gre za akutno bolečino oz. poškodbo.

Kronična bolečina križa je ponavadi nespecifična, saj zanjo ne najdemo pravega vzroka. Razvija se dalj časa (vsaj 12 tednov), z obdobji, ko nas boli in obdobji, ko bolečina miruje. Najbolj pogost vzrok za nespecifične, kronične bolečine je neaktiven, sedeč življenski stil, staranje oz. degenerativne spremembe in herniacije. Rad bi poudaril, da so herniacije diskusov sicer lahko vzrok za bolečine v križu, ni pa nujno. Študije so pokazale, da ima skoraj 50 % odraslih moških asimptomatske hernije, kar pomeni, da čeprav imajo hernijo, nimajo nobenih težav in bolečin, ki bi jih ovirale. (W Brinjikji et al.,2015)

Študije so pokazale, da so pri odpravljanju nespecifičnih kroničnih bolečin v križu, vaje za stabilizacijo in trening z utežmi celo bolj učinkovite od ultrazvoka, toplo-hladne terapije in masaže; najbolj učinkovito je seveda, če se vse to izvaja v kombinaciji. Podoben, vendar nekoliko manjši učinek na zmanjševanje bolečin v križu so imele tudi aktivnosti, kot so joga, pilates in plavanje, vendar ima trening z utežmi še eno veliko prednost – z njim bomo dobili lepšo postavo. (P. J. Owen et al., 2019)

Če nas mučijo bolečine v križu, je potrebno okrepiti predvsem mišice zadnjice, jedra in hrbta. Pri tem je treba upoštevati princip GPO oz. gradual progressive overload (postopno progresivno preobremenjevanje), da se izognemo poškodbam. Začeti je torej treba počasi, s pravilno tehniko in graditi moč jedra in spodnjega dela hrbta, kar bo hrbtenici dalo »varnostni obroč« in oporo. Če pa s treningom z utežmi šele začenjaš in potrebuješ trenerja, ki te bo vodil skozi ta proces, piši na info@fittovarna.com. Z veseljem ti bomo pomagali.

BLAŽ PODGORŠEK

Mogoče vas zanima tudi:

ČOKOLADNI ŠEJK z oreščki

Ste že poskusili šejk z oreščki namesto s sadjem? Potrebujete: 1-4 ledene kocke1⁄2 skodelice ovsenih kosmičev (namesto sadja)1 skodelica stebelne zelene2 merici proteinov v

SLADKI FRANCOSKI TOAST

FRENCH TOAST: Vsi se iz otroštva spomnimo kruha, namočenega v razžvrkljano jajce in ocvrtega v ponvi kajne? Kaj pa če vam povem,

BOLEČINA V KRIŽU

Verjetno je najbolj pogost nasvet (tudi s strani zdravnikov), ki ga dobimo ob kroničnih bolečinah v križu: »Izogibaj se dvigovanju bremen!« Pa

Scroll to Top

Izberi težavnost

Rdeča (lažja) elastika + 12 KG kettlebell
Črna (težja) elastika + 20 KG kettlebell

Izberi težavnost

Rdeča (lažja) elastika + 12 KG kettlebell
Črna (težja) elastika + 20 KG kettlebell

Izberi elastiko

Tukaj izbereš težavnost elastike, rdeča je lažja in črna je težja