fbpx

REDNA TELESNA AKTIVNOST KOT ZDRAVILO

Vedno bolj se človek spreminja iz predvsem aktivnega bitja v nekaj podobnega lenivcem na drevesih, ki se jim komaj kaj da odpreti oči, da bi uzrli lepoto tega sveta. Naš življenjski slog je danes kriv za vse več kroničnih obolenj, s katerimi se človeštvo ukvarja (sedaj že) desetletja in nekako ne najdemo pravega načina, da bi to uspeli izboljšati. Pretežno sedenje v službi, ker so naše manualno delo prevzeli stroji, sedenje doma pred TV ekrani, ker smo psihično preveč utrujeni, da bi lahko počeli kaj drugega kot to, da kot zombiji buljimo v ekrane in se komajda kaj igramo z našimi malčki, ker so bolj tiho z iPadom v roki.
Včasih me je groza, ko pogledam, kaj smo postali in močno razmišljam o tem, da bi črtal vse možne elektronske naprave doma…za vse nas! Verjetno to ne bo povsem izvedljivo, ker smo danes na nek način eksistenčno od teh naprav odvisni, pa vendar se da pretirano uporabo hitro omejiti.
Prav ta ne-aktiven življenjski slog pa je tisti, ki nam povzroča vrsto zdravstvenih težav in debelost postaja s časom standard v naših življenjih.
ZAKAJ SE KOT DRUŽBA BORIMO S PREKOMERNO TEŽO?
Odgovor je zelo preprost! Energijsko ravnovesje. Simpl kot pasulj (kljub temu, da dober pasulj ni tako simpl) ali ni tako ? Dejstvo je, da je energijsko ravnovesje,
razmerje med vnosom in porabo energije, eden bolj pomembnih faktorjev za vzdrževanje zdrave telesne teže. Tukaj ne govorim o tem, da bi morali vsi po vrsti izgledati kot na naslovnicah vseh trendovskih revij in biti perfektni. Ne, to pomeni, da bi morali ohranjati neko osnovno vitalnost in fizično zmogljivost. Če smo pri vzponu v drugo nadstropje po stopnicah povsem brez sape, potem ne moremo govoriti o tem, da smo zares zdravi.
Naš edini vir energije je hrana (in pijača), torej to kaj vnesemo v telo v obliki hrane, in to je tisto, kar bo lahko naše telo tako ali drugače uporabilo za energijo. Naša
poraba pa obsega več elementov, ki jih je dobro poznati in so med seboj še kako povezani:

  • Bazalni metabolizem (BMR), ki nam govori, koliko energije bo naše telo porabilo za samoohranitev oz. zgolj preživetje
  • Poraba energije z redno dnevno aktivnostjo (NEAT), ki nam govori, koliko energije porabimo za naša dnevna opravila
  • Poraba energije s telesno aktivnostjo(EAT ), ki nam pove, koliko energije porabimo pri aktivnosti, povezani z višjim nivojem intenzitete
  • Poraba energije za predelavo hrane oz. termični efekt hrane (TEF), ki nam pove, koliko energije bo naše telo porabilo za predelavo vnešene hrane

Vse skupaj rezultira v skupni dnevni porabi energije (TDEE). Enačba za ohranjanje zdrave telesne teže je relativno enostavna in hkrati spremenljiva.
V kolikor moramo izgubiti težo oz. telesno maščobo, bo potrebno zaužiti manj energije kot je porabimo, da bo telo pričelo uporabljati svoje lastne rezerve energije (telesno maščobo, itd.). To je nujno potreben pogoj, da bomo izgubili telesno težo oz. telesno maščobo. V kolikor moramo pridobiti na teži, bo treba vnos energije povečati toliko, da bomo ustvarili energijski presežek.
Nujno je vedeti, da se bo poraba iz dneva v dan spreminjala, ker naši dnevi niso povsem enaki in tako tudi ne moremo na osnovi metodoloških izračunov ali formul, ki jih najdemo na internetu, ugotoviti koliko dnevno porabimo. Na to vpliva namreč odstotek puste telesne mase (koliko mišic imate v primerjavi z maščobo), stopnja dnevne aktivnosti, kolikokrat in na kak način se izvaja višje intenzivna aktivnost, kakšno hrano izbirate, koliko pojeste količinsko, itn.
Da bomo pri našem doseganju cilja uspešni, bomo tako lahko le predvidevali koliko porabimo in koliko moramo vnesti energije, da zagotovimo ene ali druge potrebe, povečujemo ali zmanjšujemo telesno težo. Kar vemo danes je to, da bo povečanje dnevne aktivnosti, to pomeni tistih nižje intenzivnostnih opravil, pripomoglo k večji porabi in dvigu bazalnega metabolizma, enako kot bo podobne posledice imela tudi redna vadba oz. trening. To je torej tisto kaj si želimo narediti, ker nam to hkrati omogoča uživanje več hrane. Ljudje danes pač radi jemo in višja poraba nam omogoča hkrati višji vnos ne glede na to v katero smer moramo, gor ali dol s telesno težo.
Danes je pri večini bolj tako, da se poraba ves čas manjša, vnos energije pa konstantno povečuje in tako dobimo prekomerno telesno težo pri že skoraj 75% odraslih oseb v Sloveniji in tudi pri enem najvišjih odstotkov v Evropi zaradi prekomerne teže mladostnikov in otrok. Stanje je dejansko že alarmantno, pa vendar se na tem področju prav malo spreminja.
KAKO BOMO OHRANILI ZDRAVO TELESNO TEŽO ?
Redna telesna aktivnost v obliki vadbe/treninga (3-4x tedensko po 1 uro) bo zelo dober začetek. V tem primeru imamo veliko možnosti, ki se jih lahko poslužimo in trening z obremenitvijo bo eden tistih, ki bo hkrati še zagotovil lepo obliko telesa (mišic). Vsak dan zadostno gibanje in povišanje porabe energije za dnevne naloge ima velik smisel:
izberite stopnice namesto dvigala parkirajte svoj avto dlje od končnega cilja in pojdite peš, če je le mogoče med službo uvedite kratke 5 min odmore za aktivnost (enostavne vaje, ki jih lahko naredite kjerkoli) več se igrajte s svojimi otroci in pojdite z njimi v naravo namesto, da jim v roke položite iPad ali telefon uvedite dnevni sprehod brez motenj (brez telefona); 15-30min dnevnega sprehoda dela čudeže pojdite sproti po hrano in ne nakupujte na zalogo (razen nekaj malenkosti)
Možnosti za povišanje porabe energije je res veliko in so povsem enostavne, hkrati boste poskrbeli za veliko pozitivnih psiholoških učinkov – ANTISTRES!
Prav tako povišajte vnos PRAVE HRANE ! Tukaj je zares pomembna izbira kvalitetne hrane s katero bo vaše telo delovalo bolje. Zadostna količina beljakovin bo v tem primeru ključnega pomena! Zelenjava in sadje bo prav tako super izbira, kot tudi primerna izbira prilog. Namesto testenin bi raje vzeli krompir, morda riž ali določena polnovredna žita, če nimate težav z alergijami. Prav tako poskrbite za primerno izbiro in zmeren vnos maščob, ki so nujno potreben del za dobro delovanje vašega telesa. Povišanje aktivnosti in povišanje vnosa energije gresta z roko v roki, ko gre za oblikovanje telesa ! Naj opozorim, da to ni zelena luč za prenajedanje in prekomerno fiksacijo na trening, gre le za to, da postanete v celoti bolj aktivni iz različnih zornih kotov in poskrbite za kvalitetno prehrano.
Če povzamem je za lepo in zdravo telo pomembno naslednje:

  • povišana dnevna poraba energije
  • povišan vnos kvalitetnih hranil

Če potrebujete pomoč pri uravnavanju telesne teže se spomnite na to, da vam z veseljem pomagamo in se lahko obrnete na nas v FIT Tovarni.
Lp
Aleš Potrč

Mogoče vas zanima tudi:

Vaše telo ne želi, da izgubite težo

Vaše telo ne želi, da izgubite težo

Se sprašujete, zakaj po koncu vsake diete pridobite izgubljeno težo nazaj? In morda še kakšen kilogram zraven? Medtem ko je lahko razlogov

Koliko moram pojesti?

Vsak od nas je že bil v situaciji, ko se pogledaš v ogledalo in si pri sebi rečeš: “Uf, treba bo izgubiti

Delo od doma

Zaradi izjemnih okoliščin, ki jih je povzročil virus COVID-19, je zaradi zaprtja šol in vrtcev veliko staršev primoranih delati od doma. Delo

Leave a Comment

Scroll to Top

Izberi težavnost

Rdeča (lažja) elastika + 12 KG kettlebell
Črna (težja) elastika + 20 KG kettlebell

Izberi težavnost

Rdeča (lažja) elastika + 12 KG kettlebell
Črna (težja) elastika + 20 KG kettlebell

Izberi elastiko

Tukaj izbereš težavnost elastike, rdeča je lažja in črna je težja