fbpx

KAJ JE PRI ŽENSKAH BOLJ ZAŽELENO KOT POPOLN MOŠKI?

Kdo ne bi rad jedel več in hkrati hujšal? Po mnenju marsikatere ženske je to nekaj, kar postavljajo celo pred to, da najdejo popolnega moškega. Če dobijo oboje, toliko boljše. Dobra novica pa je to, da je to celo mogoče – jesti in hujšati seveda 🙂
En dober primer je primer našega prijatelja Phila Learneya, osebnega trenerja z neverjetno paleto izkušenj, od katerega se vsak dan naučimo česa pomembnega. Delal je z dobro poznanim atletom, ki je moraj izgubiti težo in imel pri tem težavo. Dnevno je zaužil 3000 kcal in njegova teža je stagnirala. Seveda mu je kot dober trener hotel pomagati. Razmišljal je, kaj bi naredil in povečal je njegov vnos na 3500 kcal dnevno. Atlet je pričel izgubljati težo. Konstantno in na način, kot ga je pričakoval.
Verjetno se sprašujete kaj je bilo krivo? Je imel „okvaro“ metabolizma? Je bil njegov metabolizem nizek?
Razmerje med zaužitimi kalorijami in porabljenimi kalorijami še zmeraj določa izgubo teže. Manipulacija telesnih tekočin bi to občasno lahko postavilo pod vprašaj, to bi pa tudi bilo vse. Ne morete proizvesti energije iz NIČ.
Kako torej sedaj telo izgublja težo?
Aleš pojasnjuje…
Ko ljudje „dietirajo“ je to po navadi čez teden. Od ponedeljka do petka. Čez vikend si privoščijo prosti dan, si privoščijo „cheat-meal“ ali dva in pri tem izključijo možnost, da bo to imelo vpliv na prej tako „striktnih in discipliniranih“ pet dni z 1500 kcal dnevno. Od ponedeljka do petka si postavljajo restrikcije in jih pozabijo čez vikend.
To ima delno opraviti s tem, da redki poznajo dejanske energetske vrednosti večine hrane.
Ko pridejo do nas trenerjev običajno zgleda podobno temu. Pon-Pet 1500 kcal/dan. Večina petkovih večerov (popoldnevov) se razvajajo za proslavljanje konca delovnega tedna. Nekaj pijač in hrana, tortica ali podobno v pisarni (1000 kcal), sej poznate te stvari. Potem imajo v soboto in nedeljo 4500 kcal/dan.
Razlog za prekomerno uživanje čez vikend je občutek, da rabijo pavzo od ne-vzdržnega in restriktivnega plana prehrane. Pri tem izključijo tisti petkov „nekaj malega“, ker so stradali (tehnično načeloma res) in so verjetno imeli zelo nizek krvni sladkor (kar je posledica 5 dnevnega nizkokaloričnega prehranjevanja).
Potem nam poročajo, da so zaužili tistih 1500 kcal/dan čez teden in ignorirajo „nekaj malega“ za vikend. Nekaj malega, kar je dejansko bilo kalorično nekaj velikega in se je njim zdelo nekaj malega (običajno visokokaloričnega)
Imeli so le en kremni krof, ki ga je prinesel sodelavec/ka ob kosilu (310kcal), ki je ustvaril psihološko „ko j…“ kaskado, fiziološki crash krvnega sladkorja in posledično lahkotno zaužitje ostalih 690 kcal.
Še enkrat, poroča se le o dobrih stvareh skozi teden.
Če pa dvignemo kalorije med tednom, navadno nehamo jesti tistih 4500 kcal dnevno čez vikend. Ne počutite se sestradane skozi teden in potreba po razvajanju za vikend odpade. Uspeli ste nekaj „razvajanja“ vključiti v kalorične smernice, ki so bile podane.
Če se prenajedate, imate občutek nabasanosti brez energije – NEAT (Non Exercise Activity Thermogenesis) pa prav tako pada. Ker imate občutek, da ste tako ali tako zamočili tudi ne greste v telovadnico, ker se psihološko počutite „debeli“.
Na nek način ste torej 4 dni uspeli in 3 dni v celoti pogrnili, kar se tiče prehranskega vidika. Verjetno ne boste trenerju (niti sebi) realno poročali o napadih prenajedanja, ker vas je sram.
Hudiča, lahko bi jim dali vsak dan 310 kcal več in krof VSAK dan. Tako bi bila manjša verjetnost, prenajedanja, ker bo krvni sladkor vseeno bolj stabilen in hkrati ne bo čutiti potrebe po „razvajanju“, ker na nobeni točki ni bilo potrebno nehati jesti nekaj v čem uživate. Ob koncu tedna ne boste v nekakšnem blaznem deficitu in tako ne bo potrebe po obilnem hranjenju. Če povzamemo – namesto tega se bi hipotetično pojedlo 1690 kcal dnevno in krof (skupaj 2000 kcal dnevno) na dan. Potrebujete 2200 kcal dnevno (15.400 kcal tedensko), da ustvarite potreben deficit za izgubo teže (maščobe). Trenutni vpliv od ponedeljeka do petka, zaradi več kcal in nekaj hrane z užitkom, ne bo občutka oz. potrebe po velikem prenajedanju čez vikend. Kakorkoli že, čez vikend pojeste malo „extra“ in tako je v soboto in nedeljo na meniju 2700 kcal dnevno. Občutek boste imeli, da imate več energije in NEAT bo ostal visok, šli boste v fitnes in še zmeraj boste sledili planu, ter si uspeli zadeti prehranske cilje kar 7 dni v tednu. Vmes pa niti ne boste imeli občutka, da potrebujete razvajanje, ker bo nekaj hrane za razvajanje tako ali tako v jedilniku.
Idealno. Sploh zdaj, v pustnem času, času krofov 🙂
Če imate kakršna koli vprašanja glede izgube odvečnih kilogramov, nam pišite na info@fittovarna.com ali nas poiščite v Fit Tovarni.

Mogoče vas zanima tudi:

Alkohol in hujšanje

Poletje je pred vrati, s tem pa tudi pikniki, večerje in večerni izhodi ter druženja ob dobri hrani in pijači, kar pogosto

osebni trening | Fit Tovarna

Zakaj potrebujem osebnega trenerja?

Ljudje smo si med seboj različni, imamo različne okuse, poglede, mnenja, preference, specifike in na koncu tudi različna priučena znanja ter izobrazbe.

Leave a Comment

Scroll to Top

Izberi težavnost

Rdeča (lažja) elastika + 12 KG kettlebell
Črna (težja) elastika + 20 KG kettlebell

Izberi težavnost

Rdeča (lažja) elastika + 12 KG kettlebell
Črna (težja) elastika + 20 KG kettlebell

Izberi elastiko

Tukaj izbereš težavnost elastike, rdeča je lažja in črna je težja