STE SE DOBRO NASPALI?

Ste se dobro naspali?
Vprašanje, ki ga drug drugemu postavljamo vsak dan, je veliko bolj na mestu, kot izgleda na prvi pogled. Slab spanec ima namreč lahko veliko stranskih učinkov, za katere si v večini sploh ne mislimo, da izvirajo od tu. Med drugim je to tudi povišana telesna teža.
Včasih prekomerna teža ni povezana samo z nepravilno prehrano in pomanjkanjem gibanja. Če se dovolj gibljete, veliko telovadite in jeste tako kot morate, pa se še zmeraj ne počutite tako, kot bi si želeli, ali pa ne izgledate, tako kot si želite, potem je morda pomanjkanje spanca dežurni krivec.
Dober ali pa nekvaliteten spanec vpliva na to, kako razmišljate, kakšne odločitve sprejemate v življenju, na vašo prebavo, na vaše fizično počutje. Na žalost večina odraslih spi manj kot 7 ur na noč, kar je minimalna količina spanja, ki bi ji naj zadostili, da bi se pri zdravem telesu optimalno dobro počutili. Velikokrat imajo tudi tisti, ki jim uspe spati toliko ur ali več na noč, precej nekvaliteten spanec, kar pa zopet lahko vodi do slabega počutja in resnih zdravstvenih težav.
Veste kako prepoznate, da imate težave zaradi nekvalitetnega spanca? Tu je nekaj pokazateljev.
– NE MORETE JASNO RAZMIŠLJATI
Vaše misli niso bistre, ne morete se skoncentrirani zmedeni ste, niste se zmožni odločati kot bi se naj, pozabljivi ste.
– NESREČNI STE
Med spanjem se namreč tvorijo sveži nevrotransmiterji, ki regulirajo tvorbo hormonov. Slabo delovanje pa povzroči nihanje razpoloženja, povečan stres, slabo razpoloženje in povečano tveganje za depresijo.
– VELIKO STE BOLANI
Slabo se počutite, velikokrat zbolite in bolj kot običajno ste podvrženi virusom in bakterijam.
– IMATE TEŽAVE S KILOGRAMI
Borite se z odvečno težo. Slab spanec je velikokrat povezan s preveliko telesno težo, saj prihaja do nihanj v apetitu, povzroči, da ste veliko bolj lačni kot sicer in posledično zato zaužijete več kalorij.
– SLABA TELESNA PRIPRAVLJENOST
Kljub temu, da veliko trenirate oz. se gibljete, ste zaradi slabega spanca lahko v slabi telesni kondiciji. Pri treningih imate občutek, da jih delate z večjo težavo kot sicer. Manj zdržite in nič se vam ne da.
O tem, kako spanec izboljšati, pa naslednji teden.
Za več koristnih člankov pobrskajte po spletni strani www.fittovarna.com.
VIr: Članek je povzet po spletni strani Precision nutrition.

Mogoče vas zanima tudi:

CIMETOV SMOOTHIE

Ideja za hitro in lahko večerjo. CIMETOV SMOOTHIE. Za ta odličen cimetov smoothie potrebujete le nekaj osnovnih sestavin. ✅ Mandljevo mleko ✅

KAKO TELOVADITE IN JESTE NA MORJU?

Poletje je čas, ko se velikokrat pregrešimo pri hrani. In ni nam jasno kako je možno, da po dveh tednih morja pridemo

PREMERJAJTE IN PRIMERJAJTE

Hoja v fitnes je velikokrat povezana s potrebo oziroma željo po preoblikovanju telesa. Takšnem ali drugačnem. In naš um je nastavljen tako,

Leave a Comment

Scroll to Top