fbpx

PREKOMERNO SEDENJE & VPLIV NA ZDRAVJE

girl, father, portrait

Sedenje je novo kajenje, ugotavljamo v fitnes industriji. Poleg neuravnotežene prehrane, stresa in tudi nezdravih razvad je ravno sedenje tisti dejavnik, ki zadnja leta najbolj načenja zdravje ljudi.

V času epidemije, ko smo še bolj vezani na svoja stanovanja, ko se manj gibamo in posledično več sedimo ali celo ležimo, je še posebej pomembno, da se zavedamo pomanjkljivosti, ki jih prinaša več sedenja (ali ležanja), ter se le-tem pametno izognemo.

 

1. MANJŠA ENERGIJSKA PORABA & ZDRAVSTVENE TEŽAVE

Kot prvo: ko sedimo, porabimo manj energije kot takrat, ko se gibamo. To je precej jasno. Manj porabljene energije pa se kaže na… da, uganili ste, na pridobivanju teže.

Iz raziskav, ki so bile opravljene v preteklosti izhaja, da preveč sedenja negativno vpliva na naše zdravje. Povečanje telesne teže smo že omenili, s tem pa so povezani še dvig krvnega pritiska, višji krvni sladkor, otekanje nog, višji nivo (slabega) holesterola v krvi, težave z ledvicami in jetri… Nekateri izsledki celo nakazujejo, da bi lahko preveč sedenja oziroma daljša obdobja sedenja (več kot 8 ur), vplivalo na večjo verjetnost smrti zaradi srčno-žilnih bolezni in celo raka… Ena od bolezni, na katere opozarjajo predvsem šoferje na daljših vožnjah, velja pa tudi za pisarniške delavce in vse, ki delajo (delate) od doma: dolgotrajno sedenje lahko povzroči globoko vensko trombozo, ki se najpogosteje pojavi v nogah.

Zanemariti pa seveda ne smemo tudi direktnega vpliva, ki ga ima (predvsem napačno, sključeno) sedenje na naše telo. Ne samo, da slabša držo zaradi neaktivnosti mišic, dolgoročno gledano se te nepravilnosti lahko kažejo kot poškodbe v mišično-skeletnem sistemu. Če predolgo sedimo, bodo trpeli boki ter hrbet: zaradi sedenja se skrajšajo mišice upogibalke kolka, zaradi česar se nagne medenica v smeri naprej in poruši ravnovesje v telesu in povzroči nepravilen položaj telesa. Vse to lahko vodi v pojav bolečin v križu. Zaradi nepravilne drže ob sedenju torej trpi tudi hrbtenica: pride lahko do stiska diskov hrbtenice, kar vodi do prezgodnje degeneracije diskov, lahko pa pride do razpoke v disku, torej hernije. Trenerji prav tako pri tistih, ki sedijo daljša obdobja, ugotavljajo, da imajo oslabljene predvsem stegenske in ritne mišice, ki so pomembne za hojo in stabilizacijo. Če so te mišice oslabljene, obstaja večja možnost poškodb – tako pri hoji, teku kot treningu.

Dolgotrajna nekativnost (tako sedenje kot ležanje) pa ima negativni vpliv tudi na mentalno zdravje posameznika. Ugotovljeno je namreč bilo, da dolgotrajno sedenje vpliva na občutke tesnobe in depresije, kar strokovnjaki utemeljujejo s tem, da ljudem, ki dlje časa sedijo, manjkajo pozitivni učinki fizične aktivnosti.

 

Čeprav je za natančnejše podatke o negativnih učinkih sedenja potrebnih še več raziskav, je nekaj povsem sigurno: sedenje škoduje zdravju in le z redno telesno aktivnostjo lahko zmanjšamo njegove negativne učinke.

2. NASVETI v izogib negativnim posledicam

  • vsakih 30 minut si vzamite krajši odmor in se sprehodite;
  • ko telefonirate, se vstanite in sprehodite;
  • če lahko izbirate pisalno mizo, izberite takšno, da lahko prilagajate njeno višino in za njo tudi stojite;
  • uporabite stopnice namesto dvigala; saj vendar želite kuriti kalorije, ne elektrike 😉
  • ne pozabite, da so za pozitiven vpliv na zdravje potrebne vsaj 3 ure telesne aktivnosti na teden.

Glede na najnovejše protikoronske ukrepe priporočamo tek, hojo, kolo.. kot tudi naše on-line treninge, ki jih najdete na spodni povezavi:
www.fittovarna.com/trening-doma

 

 

JASMINA POTRČ

Mogoče vas zanima tudi:

notebook, glasses, pen

PREHRANSKI DNEVNIK

Dnevnik prehrane. Nek zapis (fizičen ali elektronski) vsega, kar pojeste. Zdi se hudičevo težko, pisati vse kar daste vase, to delajo samo

meat, vegetables, gemuesepiess

MESO VS. SIROTKA

Beljakovine Beljakovine so tisto makrohranilo, ki je nujno potrebno za naše zdravje in optimalno delovanje telesa. V nasprotju z maščobami in ogljikovimi hidrati naše telo beljakovin ne more

Scroll to Top

Izberi težavnost

Rdeča (lažja) elastika + 12 KG kettlebell
Črna (težja) elastika + 20 KG kettlebell

Izberi težavnost

Rdeča (lažja) elastika + 12 KG kettlebell
Črna (težja) elastika + 20 KG kettlebell

Izberi elastiko

Tukaj izbereš težavnost elastike, rdeča je lažja in črna je težja