fbpx

PREHRANA MED PRAZNIKI

Prehrana med prazniki

 

Pred vrati je veseli december. Čas veselja, druženja, kuhančka in dobre hrane. Smo v fazi izgube maščobe, zdaj pa je prišel čas »skušnjav« in strah nas je, da bo ves trud, ki smo ga vložili, šel v nič. Nekateri se bodo zato tem situacijam izogibali, nekateri pa bodo rekli, da teh par dni ne more narediti prevelike škode in da se je treba sprostiti. No, študije kažejo, da ljudje v povprečju med zimskimi prazniki pridobijo 2,3 kg telesne maščobe. To lahko pripisujemo uživanju večjih količin kalorično bogate hrane, alkohola in zmanjšanju telesne aktivnosti v tem obdobju (Yanovski J. A., et. al.; 2000).

Kako vseeno uživati v tem obdobju in dosegati svoje cilje? Tukaj je pet strategij, ki jih lahko uporabimo.

  1. Bo, kar bo

Lahko si enostavno rečemo, bo, kar bo, poskušamo ostati fizično aktivni, kar se tiče hrane pa se sprostimo na dneve druženj in praznikov ter sprejmemo to, da bomo verjetno pridobili kakšen kg. Izguba telesne maščobe ni noben bav bav in če smo do zdaj delali z ustrezno podporo in dobrim trenerjem, nam tudi po tem obdobju ne bo problem izgubiti te »praznične mačobe«.

  1. »Pravilo enega krožnika«

Bistvo tega »pravila« je, da se izognemo prenajedanju – torej zmernost. Primer: imamo en krožnik za glavno jed in enega za sladico. Vsakega pojemo samo po en krožnik, brez dodatnih porcij, ali pa jemo, dokler ne občutimo prvih znakov sitosti in takrat prenehamo.

  1. Varčevanje kalorij

Ena izmed opcij je, da si na dneve, ko imamo druženja in pojedine, prihranimo večino kalorij za te obroke. V večini teh prazničnih obrokov prevladujejo ogljikovi hidrati in maščobe, zato si poskušamo te prihraniti, v ostale obroke pa vključimo čim več zelenjave in beljakovin.

  1. Postenje (Intermittent fasting=IF)

Zelo podobna strategija prejšnji. IF pomeni, da bomo večino dneva preživeli v fazi postenja, torej ne bomo zaužili nič kaloričnega (samo voda, nesladkan čaj, kava), v manjšem delu dneva pa zaužili 2–3 obroke, ki so načeloma dokaj veliki. Ponavadi to pomeni 16 ur posta in 8-urno okno, v katerem jemo, vendar to razporeditev lahko tudi prilagajamo. Nekateri imajo to »orodje dietiranja« za sveti gral pri izgubi mašobe in pozitivnih učinkih na zdravje in počutje, pa vendar večina dobro zasnovanih študij to izpodbija in pojasnjuje, da je pomembno le, koliko kalorij zaužijemo. Nekateri zjutraj enostavno nimajo apetita, ali pa raje jedo velike obroke in jim ta način dietiranja bolj ustreza. Mi ga lahko uporabimo na dneve decembrskih pojedin. Najenostavneje je, da preskočimo zajtrk, imamo kosilo ter mogoče malico, v kateri prevladujejo beljakovine in zelenjava, ostalo pa prihranimo za večerjo.

  1. Uporaba refeed-a

O tem, kaj pomenita refeed in diet break ter kako ju uporabiti, sem pisal v članku https://fittovarna.com/prehrana/cheat-day-refeed-ali-diet-break-orodja-pri-dietiranju/. Če imamo torej izpolnjene pogoje za refeed, ga lahko izkoristimo za naš »večji obrok«.

Vidimo torej, da lahko uživamo v prazničnem času in dosegamo svoje cilje iz vidika telesne kompozicije, če le najdemo pravi pristop. Pa tudi če se v prazničnem času sprostimo in pozabimo na našo dieto oz. plan izgube maščobe, ne bo konec sveta. Za večino ljudi sta fitnes in fit način življenja tukaj, da izboljšata njihova življenja, ne da ga prevzameta. K našim ciljem pa se lahko vrnemo po novem letu. Če ne veš kje začeti, ali pa rabiš pomoč in podporo pri svojih fit ciljih, nas lahko kontaktiraš na info@fittovarna.com in z veseljem ti bomo pomagali.

Viri

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10727591/

BLAŽ PODGORŠEK

Mogoče vas zanima tudi:

ALI NE VIDITE REZULTATOV?

Ste že ves mesec na dieti, pa še ne opazite rezultatov? Mogoče delate to napako. To napako, dela veliko ljudi, pa se

Srečna sedmica

Tudi mi smo se ujeli v past 10.000 korakov na dan Čeprav znanstvene podlage za dnevnih 10.000 korakov ni, pa je vseeno

ALI JEMO, KO SMO SLABE VOLJE?

Slab dan v službi – zvečer komaj čakamo, da se uležemo na kavč pred dober film…seveda s pivom ali bambusom v roki.

Scroll to Top

Izberi težavnost

Rdeča (lažja) elastika + 12 KG kettlebell
Črna (težja) elastika + 20 KG kettlebell

Izberi težavnost

Rdeča (lažja) elastika + 12 KG kettlebell
Črna (težja) elastika + 20 KG kettlebell

Izberi elastiko

Tukaj izbereš težavnost elastike, rdeča je lažja in črna je težja