fbpx

Delo od doma

Zaradi izjemnih okoliščin, ki jih je povzročil virus COVID-19, je zaradi zaprtja šol in vrtcev veliko staršev primoranih delati od doma.

Delo na domu se sliši zelo privlačno, saj predstavlja več avtonomije pri določanju delovnega časa, več možnosti pri določanju nalog in prioritet in še in še.

Tako se vsaj zdi na prvi pogled.

Tisti, ki smo te dni “obtičali” doma s svojimi otroci in ki želimo obenem še postoriti kaj za službo, smo ugotovili, da je to zelo zahteven projekt.

Prvič: otroci potrebujejo pozornost. Seveda jo. Tisti s šolskimi obveznostmi potrebujejo pomoč pri dojemanju nove snovi, pri domačih nalogah… pa tudi, če so precej samostojni, potrebujejo ogromno spodbude, kajti učenje doma zanje sploh ni prijetno.

Drugič: otroci potrebujejo še več pozornosti. Vrtčevski otroci bi se igrali s starši ali s svojimi šolo obveznimi bratci in sestricami. Pa to ne gre ves čas. Ustvarjali bi, pa potrebujejo tudi tu malo nadzora itd. Igrali bi se s sosedi, pa ne smejo. Imajo izpad trme, pa jih je treba umiriti. In še in še.

Potem, ko se končno uspemo dogovoriti z otroci za uro “miru”, nastopi kateri od naslednjih izzivov, ki pa ni vezan samo na delo doma z otroci, temveč velja na splošno za delo od doma:

  • ni jasne ločnice med zasebnim in poslovnim življenjem;  
  • nevarna bližina hladilnika;
  • dolgotrajno sedenje za računalnikom, brez potrebnih odmorov.

Vse troje naj bi se rešilo, ali pa vsaj izboljšalo, z oblikovanjem urnika, ki je podoben tistemu v službi. Zjutraj: zajtrk. Otroci. Nato delo (2 uri). Odmor. Delo (1 ura). Kosilo. In tako naprej. Z urnikom ne samo, da se postavijo meje med zasebnim in poslovnim, oblikuje se tudi urnik, kdaj jesti in kdaj narediti aktivni odmor.

Številni pravijo, da je pri delu od doma njihov sovražnik št. 1 postal hladilnik. Ostanki včerajšnje večerje? Svež jogurt s sadjem? Kaj če danes poskusimo nekaj novega za kosilo?

Na tem mestu lahko ponovno opozorimo na razliko med lakoto in apetitom. Medtem ko je lakota fizični občutek v zgornjem delu trebuha (tako Cannon and Washburn, 1912), ki ga povzročijo hormoni, ki jih izločajo črevesne celice, pa je apetit fizični občutek, ki se pojavi kot odziv na nekaj, kar vidimo, vonjamo, okusimo ali na kar pomislimo. Apetit je zgolj želja po hrani in ne dejanska potreba po njej.

Kaj moramo torej storiti?

Poleg urnika dela je treba načrtovati tudi hrano: zajtrk, malice, kosilo in večerja naj bodo ob urah, ko bi tudi sicer jedli. Naj vas ne premamijo prigrizki za računalnikom, kot tudi ne več skodelic kave na dan. Pripravite si, ali pa prosite za pomoč osebne trenerje FIT Tovarne (vse z ustrezno licenco specialista športne prehrane) prehransko strategijo, ki je skladna z vašimi željami in pričakovanji, in ki ni preveč komplicirana ali striktna, tako da ji ni težko slediti.

Pri delu doma velikokrat trpi tudi telesna aktivnost posameznika. Velikokrat se zgodi, da doma med delom naredimo manj odmorov, kot bi jih v službi, kar lahko na dolgi rok škodi našemu zdravju in fizični pripravljenosti. 

Ne glede na to, ali delamo za mizo v službi, od doma ali zaradi krize COVID-19 večino dneva preležimo doma, še vedno velja, da je lažja telesna aktivnost v trajanju vsaj 150 min / teden (ali 75 min/ teden intenzivnejše telesne aktivnosti) priporočljiv minimum za odrasle, ki želijo vplivati na svoje zdravje in splošno dobro počutje. Pozor, za otroke je ta številka višja: medtem ko se za otroke od 3 do 5 let priporoča vsakodnevna fizična aktivnost (brez časovnih opredelitev), pri otrocih od 5 let dalje pa se priporoča vsaj 60 min lažje telesne aktivnosti na dan. Predvsem za starejše se dodatno priporoča, da izvedejo trening z obremenitvijo vsaj 2x na teden.

Ker v času trenutne epidemije, pa tudi sicer, trening v telovadnici (aerobika) ali fitnesu ni mogoč, se priporoča domači trening. Tudi tak trening smo pripravili v FIT Tovarni za vse, ki bi radi naredili nekaj zase. Vaje v treningu so pripravljene na način, da so primerne za vse, tako za začetnike, kot bolj izkušene (ljubiteljske) športne navdušence. Z vključitvijo v skrito Facebook skupino se v okviru skupnosti lahko o vadbi, prehrani in izzivi, ki jih prinašata, pogovarjate z drugimi člani skupine in tako olajšate pot za doseganje cilja.

Program vadbe doma #tovarnadoma je primeren tako za tiste, ki razpolagajo z nekaj vadbene opreme, kot za tiste, ki je nimajo – vedno namreč predlagamo ustrezno zamenjavo ali vas povabimo k nakupu najnujnejše vadbene opreme.

Če vas zanima kateri od produktov FIT Tovarne (trening doma), preverite ponudbo tukaj: https://fittovarna.com/domaca-vadba/

Če imate kakršnekoli druge informacije, pa nam pišite na info@fittovarna.com in z veseljem vam bomo pomagali.

Jasmina Potrč

Mogoče vas zanima tudi:

FIT ŠTRUDL

FIT “ŠTRUDL”   Tradicionalna sloveska sladica: štrudl. Pardon: jabolčni zavitek. Testo, jabolke, včasih rozine, in sladkor. Hmmmm. Kaj pa, če dodamo nekaj

ALKOHOL IN RAST MIŠIC

O vplivu alkohola na hujšanje smo že pisali, nismo pa govorili o njegovem vplivu na rast mišic. Vemo torej, da je mogoče

PEČENI KROMPIRČEK

Kolikokrat ste že slišali, da morate – če hodite v fitnes – jesti samo piščanca in brokoli. Fitnes kliše, a ne? Pa

Scroll to Top

Izberi težavnost

Rdeča (lažja) elastika + 12 KG kettlebell
Črna (težja) elastika + 20 KG kettlebell

Izberi težavnost

Rdeča (lažja) elastika + 12 KG kettlebell
Črna (težja) elastika + 20 KG kettlebell

Izberi elastiko

Tukaj izbereš težavnost elastike, rdeča je lažja in črna je težja