fbpx

7 NASVETOV KAKO PRENEHATI S PRENAŽIRANJEM

Obstaja nekaj preprostih načinov s katerimi lahko malo zajezite pretirano prenajedanje z nezdravo procesirano hrano.
1. Bodite pozorni na to, da dovolj žvečite.
Procesirana hrana je že v startu zasnovana tako, da se jo hitro prežveči. Veliko lažje se je namreč prenajedati s hrano, ki jo je lažje prežvečiti, kot pa s čvrstim rdečim jabolkom😀

Bodite pozorni na to, kako dolgo je potrebno, da prežvečite določeno hrano, kako se počutite po tem, ko določeno hrano pojeste in koliko katere hrane si želite pojesti.
2. Preglejte kaj imate v shrambi!
Da spremenite način prehranjevanja in nakupovanja morate najprej ugotoviti, kako hrano sploh kupujete, takoj za tem pa še drugega pomembnega dejavnika – ZAKAJ jo kupujete.
3. Bodite pozorni na svoje vzorce
Navade so zelo močnega pomena – tako dobre, kot tudi slabe. Nekateri imate navado, da hrano nadomeščate s ”psihično lakoto” oz. s pomanjkanjem ljubezni (takšne ali drugačne), to pa lahko vodi do prenajedanja.
Nekateri imate navado, da se s hrano nagradite, nekateri mislite, da boste po tem, ko boste pojedli nekaj kar vas osreči, boljše delali….
Teh navad se lahko znebite, AMPAK šele takrat, ko znate prepoznati trigerje oz. sprožilce, ki vodijo do tega, da po tej hrani posežete. To so lahko občutki (žalost, obup…), čas v dnevu (večer, ko ste sami doma, v hladilniku pa je zadnji kos torte, ki vas kadarkoli se spomnite nanj v mislih kar kliče, da posežete po njem), druženja s prijatelji, kino (kjer so kokice obvezna dodatna oprema), to, da se nagradite po napornem dnevu in se v mislih potolažite, da sedaj ste si pa to zares zaslužili.
Ko imate takšno potrebo po prenajedanju se vprašajte: kaj čutim? Koliko je ura? S kom sem? Kje sem? O čem razmišljam? In na tak način boste prepoznali svoje sprožilce.
4. Najdite navade, ki vam bodo pomagale podpirati vaše cilje
Ko enkrat prepoznate vaše sprožilce, pretrgajte krog. Npr. namesto, da se nagradite s hrano, najdite za nagrado neko aktivnost, ki bo podpirala vaš cilj. Npr. najdite čas za priljubljen šport, da preberete kako dobro knjigo, pogledate film, ki ste si ga zmeraj želeli videti, si privoščite masažo, dolg sprehod…karkoli, kar vas bo v danem trenutku osrečilo in vam dalo večji občutek zadovoljstva kot nezdrava hrana.
5. Kvaliteto postavite pred kvaliteto.
Procesirana hrana uporablja poceni in slabe sestavine, kar tudi omogoča, da se lahko velike količine prodajajo po nizki ceni.
6. Če še niste pripravljeni, da bi hrano, ki jo uživali popolnoma zamenjali z drugo, potem začnite počasi in spremenite samo navado prehranjevanja. Začnite s preprostim trikom in namesto, da hrano pojeste hitro, jejte počasi in ob tej hrani uživajte. Eden izmed mini trikov, da pojeste manj je tudi v tem, da med žvečenjem odlagate pribor. Poskusite se držati tudi pravila, da se vedno najeste le do 80%, obroki pa naj trajajo vsaj 20 minut.
7. Zadnji nasvet pa je to, da bodite prijazni sami s sabo. Ne kritizirajte se, če vam kdaj ne uspe, če kdaj grešite, ampak sami sebe vzpodbujajte, da boste naslednji dan izpolnili svojo željo po tem, da boste jedli bolj zdravo.
Za več koristnih člankov pobrskajte po spletni straniwww.fittovarna.com, če pa se vam ob branju porodi kakšno vprašanje, smo vam na voljo v Fit Tovarni ali preko maila info@fittovarna.com.

Mogoče vas zanima tudi:

Alkohol in hujšanje

Poletje je pred vrati, s tem pa tudi pikniki, večerje in večerni izhodi ter druženja ob dobri hrani in pijači, kar pogosto

osebni trening | Fit Tovarna

Zakaj potrebujem osebnega trenerja?

Ljudje smo si med seboj različni, imamo različne okuse, poglede, mnenja, preference, specifike in na koncu tudi različna priučena znanja ter izobrazbe.

Leave a Comment

Scroll to Top

Izberi težavnost

Rdeča (lažja) elastika + 12 KG kettlebell
Črna (težja) elastika + 20 KG kettlebell

Izberi težavnost

Rdeča (lažja) elastika + 12 KG kettlebell
Črna (težja) elastika + 20 KG kettlebell

Izberi elastiko

Tukaj izbereš težavnost elastike, rdeča je lažja in črna je težja