fbpx

3 ZMAGOVALNE ZA OBVLADOVANJE STRESA

Zadoščajo samo 3 navade, da se tvoj svet obrne na glavo… ampak a veš, kaj je najboljše pri tem? Vse tri skupaj ti bodo vzele samo pol ure dnevno. Težko verjeti? Samo na en način lahko ugotoviš…

Tako, da poskusiš :).

Kako lahko torej v pol ure na dan izboljšati prav vsa področja svojega življenja?

1. Pisanje dnevnika (10 minut)

 

Nekateri smo pisali dnevnik v osnovni šoli, morda celo v srednji. Večina nas je vsaj poskusila, kajne? “Ma ja, Jernej, to je za otroke…”

Pa je res?

Kaj pa ljudje kot Einstein, Darwin, Twain, Hemingway, Mandela, DaVinci, Picasso, Rockefeller in ogromno drugih? Znanstveniki, pisatelji, politiki, slikarji, poslovneži; skratka izjemno uspešni ljudje iz kateregakoli področja, prisegajo na pisanje dnevnika. Zakaj?

Zagotovo ti je že kdaj kakšna pesem “ostala v glavi” in vedno, ko so ti misli odjadrale, se je pesem ponovno začela vrteti na notranjem stereo sistemu. To se zgodi, ker naši možgani dojemajo nekatere stvari kot celoto, na primer ščetkanje zob je od začetka do konca smatrana kot ena aktivnost. Enako velja za pesmi in če jo nekaj prekine, preden jo poslušamo do konca, ti lahko “ostane v glavi” in se ponavlja. Ta cikel lahko prekineš tako, da pesem poslušaš do konca in se aktivnost, ki bi v možganih morala biti celota, zaključi.

Podoben proces se dogaja s tvojimi mislimi na koncu dneva. Niso povsem zaključene. So brez prave forme, brez strukture, švigajo po svoje. Malo razmišljaš o preteklosti, malo o prihodnosti, težko strukturiraš zaporedje dogajanja. Pisanje dnevnika ti nudi ravno to. Za uspešen prenos svojih misli na papir jih moreš najprej strukturirati, jih razdelati, predelati in napisati v fizično obliko. To deluje izjemno močno kot zaključek.

Zaključene, organizirane misli ti torej dajejo najprej zaključek in umiritev pred spanjem (zato pisanje dnevnika priporočam zvečer), ta struktura in organizacija pa ti pomaga razumeti in predelati dogodke in čustva, ki jih doživljaš skozi dan, ter je ključnega pomena pri osredotočanju na cilje in organizaciji naslednjega dneva.

Za uspešno pisanje dnevnika priporočam:

 • Pisanje dnevnika zvečer, pred spanjem
 • Osredotočanje na večje dogodke in čustva, ne pa na podrobnosti dneva (ni treba pisati ob kateri uri je poštar pozvonil, važno pa je, da je danes prispela tvoja nova knjiga, ki te je neizmerno osrečila)
 • Nikakor se ne omejevati na določene teme in v dnevnik napiši vse, kar želiš povedati o dnevu

2. Meditacija (10 minut)

 

Ne, ne mislim dolgournega sedenja s prekrižanimi nogami in momljanja “ommmm” … čeprav prav to deluje za kitajske menihe. Meditacija v našem primeru je ločevanje samega sebe od glasu v tvoji glavi.

Nehaj razmišljati, ZDAJ! Ne razmišljaj o ničemer.

Kaj se je zgodilo?

Slišiš svoj glas (vsaj upam da je tvoj ;), sicer ne vem, kako ti lahko pomagam… ), kako kar ne želi in ne želi biti utišan. Tvoje misli so vedno prisotne in prav posebej so glasne ravno takrat, ko jih poskušaš utišati. Meditacija ni nič druga kot to, da ti uspe te misli utišati, vsaj za malenkost.

Utišanje notranjih misli oziroma “misliti na nič” je tisto, čemur nekateri pravijo razsvetljenje. To je tisto, k čemur stremijo kitajski menihi in še marsikdo.

Ampak zakaj?

Znanstveniki so z uporabo magnetne resonance ugotovili, da se delovanje možgan ob meditaciji umiri. Zmanjša se aktivnost praktično v vseh delih možgan, kar pomeni, da se imajo možgani možnost odpočiti. V današnjem svetu telefonov in ekranov, obleganja reklam in informacij na vse naše čute in sprejemanje neskončnih mini odločitev vsak dan, je počitek za možgane nekaj, kar prav vsak potrebuje, poleg tega pa ima nekaj izjemno dobrih posledic.

Katere so torej prednosti redne meditacije?

 • Boljši fokus -> fokus je kot mišica, ki jo z redno vajo osredotočanja med meditacijo treniraš tudi takrat, ko ne meditiraš
 • Manj stresa -> z meditacijo vplivamo na določene nevronske povezave, ki nam omogočajo boljše prenašanje stresa
 • Več kreativnosti -> določene študije so pokazale, da so ljudje bolj kreativni takoj po meditaciji
 • Več sočutja -> med meditacijo amigdala (center za čustva) se se pokazala povečana odzivnost na sočutje do drugih
 • Izboljša spomin -> meditacija vpliva na sposobnost spominjanja preko izboljšane sposobnosti ignoriranja motenj
 • Več sivih celic -> pomeni več pozitivnih čustev, boljšo psihično stabilnost in večji fokus, prav tako pa zmanjša staranje možgan

 

Vizualizacija (10 minut)

 

Vizualiziraj svoj uspeh. Kolikorat smo že slišali nekaj podobnega? Ampak nismo poskusili… pa vendar deluje!

Že v prispevku o samopodobi sem govoril o pregovoru “fake it ‘till you make it” (pretvarjaj se, dokler ti ne uspe) in to še posebej velja za vizualizacijo. Marsikaj se da spremeniti, če se le dovolj močno prepričaš v to in vizualizacija je eden najboljših načinov za prepričevanje samega sebe.

Kaj pa sploh pomeni vizualizacija?

Se spomniš svojega zadnjega obroka? Pomisli, kaj je bilo na mizi, kako je izgledala hrana, kakšnega vonja je bila… kaj se je zgodilo po prvem grižljaju, kašen je bil okus, kakšna je bila okolica, so bili zraven tudi drugi ljudje ali ne? Si predstavljaš? No, to je vizualizacija. Pričaranje nekega dogodka v glavi. Zdaj sva zgradila nek dogodek iz spomina, prav tako pa ga lahko konstruiramo z uporabo domišljije.

Predstavljaj si, da ležiš ne ležalniku na plaži… peščeni plaži… zraven tebe je majhna miza, kjer stoji koktajl. Kateri koktajl je? Posrkaj ga malo, kakšnega okusa je? Začuti večerno sonce, katerega toplota te boža po obrazu. Kako se počutiš v tem trenutku?

Domišljija ne pozna meja (hudiča, danes sem poln pregovorov), zato si lahko tukaj predstavljaš prav vse. Prav tako vaja dela mojstra (še eden, ampak resničen), kar pomeni, da pogosteje, kot določeno stvar počneš, boljši v njej postajaš. Torej, če si naprimer vsak dan za 10 minut vizualiziraš, kako stojiš na odru in daješ govor pred 10000 ljudmi, s tem dejansko vadiš in zgubljaš strah pred javnim nastopanjem. Za to si je potrebno le dovolj dobro predstavljat občinstvo, luči in občutke.

Ena študija je pri treh skupinah fantov preverjala kako dobro mečejo na koš, potem pa jih razdelila v nadaljne tri skupine. Prva skupina je vadila metanje na koš vsak dan po 20 minut. Druga skupina sploh ni vadila nič. Tretja skupina pa je 20 minut vizualizirala metanje na koš. Rezultati so bili izjemni:

 • Prva skupina (tisti, ki so vadili): 24% izboljšanje v metanju na koš
 • Druga skupina (tisti, ki niso vadili nič): brez izboljšanja
 • Tretja skupina (tisti, ki so vizualizirali): 21% izboljšanje v metanju na koš

 

To pomeni, da je vizualizacija LE MALENKOST slabša kot dejansko izvajanje aktivnosti.

 

Pomisli, kaj to pomeni… in se vprašaj zakaj še ne uporabljaš vizualizacije?

Zaključek

V 30 minutah na dan lahko torej neopisno izboljšaš svoje življenje. Bolj organizirane misli, manj stresa, večje možganske sposobnosti in izboljšanje katerekoli lastnosti, skoraj garantirajo tudi uspeh, predvsem pa izboljšajo kvaliteto življenja.

Zato si vzemi teh 30 minut… zase.

 

 

 

Mogoče vas zanima tudi:

ČOKOLADNI ŠEJK z oreščki

Ste že poskusili šejk z oreščki namesto s sadjem? Potrebujete: 1-4 ledene kocke1⁄2 skodelice ovsenih kosmičev (namesto sadja)1 skodelica stebelne zelene2 merici proteinov v

SLADKI FRANCOSKI TOAST

FRENCH TOAST: Vsi se iz otroštva spomnimo kruha, namočenega v razžvrkljano jajce in ocvrtega v ponvi kajne? Kaj pa če vam povem,

BOLEČINA V KRIŽU

Verjetno je najbolj pogost nasvet (tudi s strani zdravnikov), ki ga dobimo ob kroničnih bolečinah v križu: »Izogibaj se dvigovanju bremen!« Pa

Scroll to Top

Izberi težavnost

Rdeča (lažja) elastika + 12 KG kettlebell
Črna (težja) elastika + 20 KG kettlebell

Izberi težavnost

Rdeča (lažja) elastika + 12 KG kettlebell
Črna (težja) elastika + 20 KG kettlebell

Izberi elastiko

Tukaj izbereš težavnost elastike, rdeča je lažja in črna je težja